Natuurpraktijk Burch.Heer

Voor meer informatie volgt u de link:

https://www.natuurpraktijkburchheer.nl

Dit zijn onze 4 Shetland schapen. Zij lopen lekker op het land, hebben een schuilhok en gaan hun eigen gang.

Eén keer per jaar komt onze lieve en kundige schapen-knipster langs. Ze komt van ver maar we hebben haar graag omdat ze het geweldig doet. Knippen is veel beter dan scheren, de huid heeft zo nog een bescherming tegen zonnebrand. Dat is toch wat je wilt? Het geeft echt wel stress voor het dier maar we proberen het zo vriendelijk mogelijk te doen. Na een dag hebben ze weer met elkaar bekonkeld wie er op welke plaats in de rangorde staat...

De vachten verwerk ik in de 'spinnerij' ( Natuurpraktijk Burch.Heer) en dat is heel leuk om te doen. Ik verbaas met telkens weer over het resultaat van die prachtige wol. Restjes wol doen het goed in de moestuin!!!! Er is zoveel te (her)ontdekken, heerlijk vind ik dat.

Wilt u vacht, gekaarde- of gesponnen wol van mij kopen? Stuur even een mail, Contact.

Biologische wol

Biologische wol bestaat, maar is schaars en (nog) niet afkomstig van lokaal gekweekte dieren. De schapen moeten buiten kunnen grazen op grasland waar geen pesticiden worden gebruikt. Ze krijgen geen preventieve antibiotica en worden niet behandeld met pesticiden. Mulesing is verboden en de schapen moeten zorgvuldig worden geschoren (zonder verwondingen).

Niet alle wol over dezelfde kam scheren

Wol is ooit van heel grote betekenis geweest voor de Lage Landen. Is de tijd aangebroken om wol vanonder het stof te halen? Het blijft een interessante, natuurlijke vezel. Als je kiest voor de meest duurzame versie, dan ben je het best af met een biologisch wolletje of wol die lokaal wordt geproduceerd volgens een lastenboek dat wolproducenten begeleidt naar milieu- en diervriendelijke veehouderij. Toonaangevend daarbij is het programma van Fibershed, een non-profitorganisatie die regionale vezelsystemen ontwikkelt die de gezondheid van het ecosysteem en de gemeenschap bevorderen.

Wol kun je composteren, hergebruiken en recycleren. Een wollen kledingstuk hoeft, in vergelijking met een kledingstuk van polyester, veel minder vaak gewassen te worden. Het gaat lang mee en draagt niet bij tot de vervuiling door microplastics.

Ecologische impact even anders

De impact op de planeet is natuurlijk het laagst wanneer het verbruik van grondstoffen wegvalt. Met het idee Refuse, Reduce, Reuse, Repair (en ten slotte composteer) kunnen we de kringloop van de natuurlijke grondstoffen sluiten. Er zijn tal van kleine ateliers en ontmoetingsplekken die je hierbij kunnen helpen. Ga zeker ook eens langs bij de kringloopwinkel of laat je trui herstellen. Geniet vooral zo lang mogelijk van je mooie wollen kleding.